Евтиният роуминг в Западните Балкани се оказа само за нета 18.05 | 13:53

Тарифата ще намалява плавно всяка следваща година

От iNews.bg

По-евтин мобилен роуминг за страните от Западните Балкани още това лято. Това обяви еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, предаде бТВ. Тя уточни, че намаление ще има само за цените за мобилен интернет, но не и за разговори.

Следващата година цената на мобилния интернет в страните от Западните Балкани трябва да бъде 70 евроцента за мегабайт, а през 2021 година да достигне 20 евроцента за мегабайт.

Всичко това е записано в декларацията, предложена  от еврокомисаря, която беше приета по време на историческата среща на върха между лидерите на страните членки на Европейския съюз и Западните Балкани.

"От 1 август 2018 г. ще видим намаление на цените на пакетите данни като операторите ще обявят нови оферти на много по-ниски цени. Телекомите също така поемата ангажимент да предложат специални мерки срещу шоково високите сметки за всичките си клиенти от Западните Балкани”, посочи Габриел.

По думите й следващата стъпка е до лятото на 2019 г., цена от 70 евроцента за мегабайт, така че процесът за намаляване на цените да продължи. "Нещо повече очакваме година след това тази цена така, както се случи в Европейския съюз да падне 45 евроцента, 2021 г. на 20 евроцента за мегабайт”, каза тя.

Водещи

Най-четени