Египет гласува кой ще замести Хосни Мубарак 23.05 | 16:18

Изборите ще продължат два дни

От Ивайло Ачев

Египет отново излезе на избори, този път за президент, който да замести дългогодишния лидер на страната Хосни Мубарак, предаде AFP.

Над 50 млн. гласоподаватели имат възможност да упражнят правото си на вот, а изборът е измежду 12 кандидати. Изборите продължават два дни, а бюлетини ще се пускат в над 13 хил. секции. Първите резултати се очакват едва в неделя, 27 май.

Сред кандидатите, които имат най-голям шанс да спечелят, личи името на бившия египетски външен министър и председател на Арабската лига Амр Муса. В представите на египетското общество обаче той е свързван с ненавистния стар режим на Хосни Мубарак.

Кандидатът на "Мюсюлманското братство" ("Мюсюлмански братя") Мохамед Мурси също има големи шансове, но ще срещне сериозна конкуренция в лицето на Абдел Монейм Абул Фоту, който е бивш член на ислямистката партия и се представя за обединяващ кандидат.

Като цяло повечето гласоподаватели не са решили за кого ще гласуват предвид сложната система на изборите. За парламент египтяните гласуваха цели четири месеца.

Водещи

Най-четени