Египетският похитител си направил „шахидски пояс“ от калъфи за смартфони 29.03 | 18:10

Самолетът на EgyptAir ще се върне обратно в Кайро заедно със всички пътници още тази вечер

От iNews.bg

Похитителят, който рано тази сутрин отвлече самолет на EgyptAir и държа заложници в продължение на няколко часа, наистина е имал "шахидски пояс", с който е заплашвал, че ще се самовзриви, но той е бил фалшив. Това съобщава на пресконференция след края на заложническата драма министърът на външните работи на Кипър Йоанис Касулидис, цитиран от ТАСС. Също така стана ясно и че похитителят го е направил сам от калъфи за мобилни телефони.

Касулидис отбелязва и че още докато египтянинът е държал заложници в самолета на летището в Ларнака, органите на реда, занимаващи се с операцията, са имали сериозни подозрения, че "шахидския пояс" е фалшив и на борда няма никакво взривно устройство. "Въпреки това обаче бяхме длъжни да предприемем всички мерки, за да гарантираме безопасността", отбелязва кипърският министър.

Той допълни, че преди похитителят да освободи и последния заложник и да се предаде, кипърските власти са подготвяли операция за неутрализиране на отвличането на самолета, в която да бъдат включени египетски барети, както и психолог, владеещ арабски. До такава развръзка на нещата за щастие не се е стигнало.

Междувременно стана ясно, че отвлеченият Airbus A320 ще се върне в Кайро, за където беше излетял, още тази вечер, заедно с всички пътници. Полетът ще се състои в 20:00 ч. Преди това обаче египетският министър на гражданската авиация Шериф Фатхи, заедно с редица други официални лица, ще пристигне в Ларнака, за да се срещне лично с преживелите днешния ужас пътници. В рамките на посещението му са планирани и няколко срещи с кипърски колеги, на които египетският министър иска лично да благодари за работата днес.

Водещи

Най-четени