Египетският президент прави опити да успокои магистратите 26.11 | 16:16

Стачките в страната продължават вече 4 ден

От Владислав Рашков

След негативния отзвук от концентрирането на власт, египетският президент Мохамед Морси започна разговори с представители на съдебната власт в опит да успокои напрежението в страната, пише BBC.

Действията на Морси предизвикаха масови протести в столицата Кайро, напомнящи дните преди свалянето от власт на бившия египетски президент Хосни Мобарак. В резултат на демонстрациите египетските акции поевтиняха с 9%.

Морси се надява да успее да убеди магистратите и по друга наболяла тема за Египет – създаването на Конституцията.

Напрежението в страната назря на 22 ноември, когато президентът разшири властта си, като се сдоби с имунитет, заобикаляйки всякакви искове срещу него. Представителите на Съдебния клуб в страната реагираха негативно и призоваха цялата страна да се включи в стачката. Сред разгневените бяха и представителите на медиите, които също заплашиха със стачка.

Върховният съд, от своя страна, отказа да приеме критиките на магистратите и ги предупреди да се връщат обратно на работа.

Министърът на правосъдието Ахмед Меки посочи, че не е напълно съгласен с решението на Морси, но заяви, че ще посредничи в диалога между президентската и съдебната власт.

По думите на президента никоя институция в страната не може да оспори решенията му. Заради своеволието на Морси над 60 души бяха ранени след сблъсъци с полицията, а едно младо момче беше убито.

Стачките в страната доведоха и до опожаряването на офиси на Мюсюлманските братя, от които Морси е част.

Морси предизвика възмущението на САЩ, след като Вашингтон изказа заслугите му в подпомагането на мира между Израел и Ивицата Газа

Водещи

Най-четени