Еди Рама отрича да е чувал за „Велика Албания“ 01.06 | 17:10

Ако влезете в интернет обаче има много за „Велика Сърбия“ и „Велика Гърция“, казва той

От iNews.bg

Албанският премиер Еди Рама заяви на представянето на автобиографията на косовския президент Хашим Тачи, че Косово е станало "много сигурно място за сърбите и малцинствата". В отговор на въпрос за Велика Албания, той каза, че е чувал "за Велика Сърбия и Велика Гърция, но не и за Велика Албания". "Ако влезете в Гугъл, ще намерите изобилие от информации – на сръбски, на гръцки, но не и на албански език, това е език, който не се използва толкова много", каза Рама, предаде БГНЕС.

"Но трябва да ви кажа много искрено - аз не виждам решение, аз казах, че ако албанците се оставят без ясна перспектива и извън естествените пътеки - да бъдат част от по-голяма Европа, и разбира се, че искаме в ЕС, защото искаме да бъдем заедно повече от днес, но ако това избледнява ...", добави той и не завърши фразата си. Според него, това, което албанците преживяват, са "повтарящи се разочароващи ситуации", имайки предвид въпроса за натиска за границите и неодобряването на визовата либерализация за Косово. "... Ние сме изолирани, нямаме свобода на движение", добави той и допълни, че косовските албанци са единствените хора, които "не могат да се движат свободно".

Според Еди Рама въпросът за Велика Албания е създаден, за да "оправдае етническото прочистване, убийствата" и че "не познава нито една националистическа личност, която да е споменала термина Велика Албания". "Зная за Велика Сърбия, за Велика Гърция, но не за Велика Албания. И това е много опасно. Но това е като когато викате вълк, пък накрая може и да го създадете. Има я и тази възможност. Въпросът е, че сега ЕС трябва да бъде сериозен, защото той каза, че е точното място и място на правдата. Това, което изпитвам лично, е, че това е истинското място и място на неправдата", каза албанският премиер. "Хората не са идиоти, особено албанците не са глупави."

Водещи

Най-четени