Единна прокуратура на ЕС ще има 05.10 | 17:06

Европарламентът одобри създаването на такъв орган

От iNews.bg

Европейският парламент одобри създаването на обща Европейска прокуратура, която да разследва злоупотребите с европейски средства. За момента в новия орган ще участват 20 страни членки. Независимите европейски прокурори ще имат правомощия да разследват и да повдигат обвинения за престъпления, свързани с бюджета на Европейския съюз.

"Европейският парламент прие историческо решение за създаване на обща европейска прокуратура - много важна крачка, която се забави повече от четири години. Въпреки нежеланието на някои държави членки да се включат в общата европейска прокуратура, 20 държави членки намериха волята да я създадат и тя да се бори с огромните трансгранични измами с ДДС - годишно Европейският съюз губи над 50 милиарда годишно от такива измами, измамите с европейски средства, корупцията, прането на пари, а в бъдеще да се занимава и с борбата с тероризма. Голяма е ролята на България", коментира нашият евродепутат Емил Радев.

Той отбеляза, че по време на българското европредседателство ние на практика ще задвижим всички организационни въпроси за създаването на Европрокуратурата, за избор на прокурори, бюджети и създаване на условия за съществуването й и функционирането й. Новият орган на ЕС трябва да започне своята работа от 2020 година и на нея се отдават много надежди да подобри решително битката с измами с евросредства, обясни още Радев.

Водещи

Най-четени