Експерти подозират: „Ислямска държава“ е създала адска бомба! 29.07 | 20:19

Мощен взрив от нов тип е използван от джихадистите при атентата в Багдад в началото на юли, когато кола-бомба уби близо 300 души

От iNews.bg

"Ислямска държава" може да е създала нов тип бомба. Това съобщи ВВС като се позова на експерти по взривове, близки до разследването на юлския атентат в Багдад, извършен в началото на юли. Тогава терористичната групировка взриви багдадския район Карада и загинаха 292 души.

Както съобщава източник на западните служби за сигурност в Багдад, в Карада се е взривила "необикновена бомба". "Никога не сме виждали нещо подобно и това буди сериозна загриженост", заявил пред ВВС източникът, цитиран от БГНЕС.

За терористичния акт ИДИЛ е използвала самоделно взривно устройство, заложено в автомобил. Терористи самоубийци често използват този похват. Но като се има предвид как са били разположени взривните вещества в автомобила и това как си взаимодействат химикалите, очевидно става дума за "взрив от нов тип".

"Това е много трудно да се направи", заяви експерт по експлозиви. Според него, възможно е бомбата да е била направена във Фалуджа по времето, когато градът беше под контрола на джихадистите.

Експертът обяснява, че бомбата е направена по инструкции, достъпни в интернет, но са внесени подобрения, така че по-трудно да бъде открита при проверка на КПП и да нанесе повече поражения. ВВС посочва, че според експерти "химическият състав на бомбата е уникален".

"Химикалите в тази бомба досега не бяха използвани в Ирак. Това беше нещо уникално, странно и страшно", коментира бригаден генерал Кадим Башир Салех.

Друг иракски експерт по сигурността - Хишам ал Хашими, отбеляза, че според него подобна химическа смес се е използвала досега само веднъж - при терористичен акт на Ал Кайда от 2004 г.

Водещи

Най-четени