Ердоган: Днешното събитие е важно послание към международната общност 07.01 | 11:26

Той изрази надежда за по-добри отношения на Турция по целия свят

От iNews.bg

Днешното събитие е важно послание за международната общност. Истанбул показва, че различните култури живеят заедно в този град, днес още един път доказваме това. Това каза турският президент Реджеп Ердоган в словото си при откриването на реставрираната българска църква "Свети Стефан" в Истанбул,предаде БНТ.

Със стоманен скелет, тази църква от 1898 г. е уникален пример, храм за българската общност, но също така дава принос за богатството и красотата на Истанбул, коментира турският президент.Реджеп Ердоган: Реставрацията започна през 2011 г. в сътрудничество с нашите български приятели. Тя беше трудна и продължителна, бяха инвестирани 15 млн. турски лири, екипът, който работи, прояви професионализъм и чувствителност към този проблем.

Свободни сте да изповядвате своите религиозни убеждения, такива са били разбиранията и на нашите деди. Лошите спомени, които има от историята, не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да живеем заедно. Трябва да има единение, това е нашето отношение към всички религии - единство в мнозинството. С това разбиране ние се стремим да поддържаме храмовете на всички религии във всички части на Турция, каза Ердоган.

По думите му железната църква е най-скорошният пример на тази дейност.

Ердоган изрази надежда за по-добри отношения на Турция по целия свят. Надяваме се да реставрираме съвместно историческите паметници в България, в София е приключила реставрацията на джамията, ще се радвам да отбележим заедно края на тази реставрация, каза още Ердоган.

Водещи

Най-четени