Ердоган: Западна Европа ни завижда за възхода 14.03 | 20:52

Според президента начело на завистниците била Германия

От iNews.bg

"Част от европейските държави за съжаление не могат да понесат възхода на Турция и Германия е на върха на списъка." Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в интервю за телевизия A Haber и ATV, цитирано от в. "Хюриет".

Изказването на турският диктатор идва в разгара на кризата между Холандия и Турция. Тя започна, след като правителството в Хага забрани планирани прояви на турски министри, които трябваше да агитират за референдум, който да концентрира властта в ръцете на държавния глава.

На 11 март кабинетът отмени планираното посещение на външния министър Мевлют Чавушоглу в Холандия, след това спря кола, возеща министъра на семейните работи Фатма Кая и я изгони от страната с полицейски ескорт.

Турски граждани излязоха на протест в Ротердам, но полицията ги разпръсна с помощта на палки, кучета и водни оръжия. Турското правителство изригна вълна от обвинения в нацизъм и фашизъм срещу Холандия, забрани на посланика ѝ да се върне в Анкара и замрази контактите на високо ниво.

На страната на Хага застанаха Германия, Дания и Франция, а от НАТО и Брюксел призоваха за деескалация на напрежението. Турският министър по европейските въпроси Йомер Челик призова да се преразгледа сделката с ЕС за мигрантите.  

Водещи

Най-четени