Ердоган иска обяснение от Меркел за закрилата на турски военни от Берлин 27.05 | 16:17

Не търсете вината в мен за предоставените убежища, отвърнала тя

От iNews.bg

Турският президент Реджеп Ердоган изрази неодобрението си на германския канцлер Ангела Меркел заради предоставянето от страна на Германия на убежище за турците, избягали след повдигнато обвинение за участие в неуспешния преврат от 15 юли миналата година. "Ние включихме в дневния ред войници, чиито молби за убежище бяха приети", каза Ердоган, като се позова на разговора си с Меркел в рамките на срещата на върха на НАТО в Брюксел в четвъртък.

"Попитахме: "Как можете да направите това ", посочи турският държавен глава, цитиран от в. "Хюриет". След опита за преврат десетки турски дипломати и високопоставени служители потърсиха убежище в Германия, тъй като Анкара продължи репресиите си срещу тези, заподозрени в връзки с живеещия в САЩ мюсюлмански духовник Фетхуллах Гюлен.

Именно него Анкара обвинява за опита за преврат. Германски медии съобщиха този месец, че много турски военни и техните семейства, притежаващи дипломатически паспорти, вече са получили политическо убежище. Според Ердоган, Меркел му е казала, че "не трябва да отправя вината към нея".

Водещи

Най-четени