Ердоган тотално коленичи пред Путин! Изпълни всичките му условия за сдобряване с Русия 28.06 | 09:28

След извинението за сваления руски изтребител, Турция готова да плати и компенсации за убития пилот

От iNews.bg

Турският президент Реджеп Ердоган е на път да изпълни всички изисквания на руския държавен лидер Владимир Путин за сдобряване на двете страни след дълбокия разрив в отношенията им заради сваления от турска ракета руски бомбандировач. Вчера Ердоган искрено се разкая за случилото се, поднасяйки своите извинения и съболезнования за смъртта на руския пилот, а днес вече предлага и финансови компенсации на Русия за загубата.

"Анкара е готова да обезщети Москва за свалянето на руския бомбардировач Су-24", обяви днес турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от РИА Новости и БГНЕС.

Припомняме, че вчера пуските власти съобщиха, че Реджеп Ердоган е изпратил послание до Владимир Путин, в което изразява съболезнования за гибелта на руския пилот и се извинява за станалото. Руските власти изтъкват, че едно от условията за нормализиране на отношенията с Анкара, е именно изплащането на компенсации за нанесените щети.

"Съдържанието на писмото е ясно. Изразихме съжалението си и при необходимост ще изплатим компенсация. Двете страни желаят да нормализират отношенията си. Мисля, че нещата се подобряват”, заяви Йълдъръм по турския телевизионен канал TRT.

Отношенията между двете страни рязко се влошиха през ноември, когато турски изтребител F-16 свали в района на турско-сирийската граница руски бомбардировач Су-24. Пилотът Олег Пешков катапултира, но беше застрелян от земята.

Руският президент нарече станалото "удар в гърба от приятели”, после определи Турция като "съучастница на терористи" и въведе редица санкции срещу Турция. Наложеното от Москва ембарго за Анкара обаче се отрази катастрофално върху турския туризъм.

Водещи

Най-четени