Ето кой е виновен за кървавото меле в Диарбекир 05.11 | 10:22

Оказа се, че колата бомба не е била на ПКК

От iNews.bg

Макар подозренията първоначално да бяха свързани с кюрдските бойци, се оказа, че отговорна за кръвопролитията в Диарбекир миналия ден е терористичната организация "Ислямска държава”. В аудио посланието на лидера на джихадистите от преди няколко дни, Абу Барк ал Багдади призова своите войни не само да не отстъпват иракския град Мосул, но и да атакуват Турция и Саудитска Арабия.

Припомняме, че кола-бомба разтърси Диарбекир, уби девет души и рани още над 100. Атентатът бил организиран пред полицейския участък в района Баглар. Сред загиналите има и един полицай, но има и цивилни лица, твърди турският министър на правосъдието Бекир Боздаг.

Това се случи след ареста на 12 депутати от прокюрдската опозиционна Демократична партия на народите. Точно по тази причина всички мислеха, че именно ПКК е виновна.

Задържането им стана повод Европейският съюз да свика в Анкара среща на посланиците на своите страни членки. Върховният представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че в Брюксел са крайно обезпокоени от действията на турските власти. В притесненията относно арестите се включиха още Щатите. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също изрази своето безпокойство, както и от налаганите в Турция медийни ограничения.

Водещи

Най-четени