Жените на Черния континент с окови от вода 02.06 | 21:37

17 милиона момичета и жени живеят като мулета на вода

От iNews.bg

Повече от 17 милиона жени и момичета на Черния континент са принудени всекидневно да носят отдалече големи съдове с вода за пиене и готвене. Африканките са буквално заробени от това постоянно задължение, свързано с носене на тежести и изминаване на много километри пеша.

Изследователски екип от американския университет "Джордж Вашингтон” анализира този феномен, предаде БГНЕС. Учените подчертават, че разпространението на практиката да се носи вода на ръце се смята в много африкански държави за долнопробна работа и затова с него натоварват жените и децата.

Същевременно носенето на вода от водоизточници далеч от населените места е и мерило за напредъка на държавата, част от който е и достъпът до питейна вода.

Само в Либия мъжете и жените са поравно ангажирани с осигуряването на вода. Докато в североизточна Африка и в страните от Гвинейския залив делът на жените във "водоносенето” очевидно преобладава.

В държави като Етиопия и Нигерия много момичета не ходят на училище, за да са на разположение на семейството си да осигуряват вода.

Освен умората постоянното носене на съдове с вода причинява на африканките болести на гърба, ставите и костите.

Водещи

Най-четени