Жертвите на атаките в Лондон вече са 7, пострадалите над 50 (ВИДЕО) 04.06 | 11:59

Трима са извършили двете терористични нападения - първо с бус на "Лондон бридж", после с ножове в ресторант

От iNews.bg

Жертвите и пострадалите на двойното терористично нападение в Лондон от тази нощ растат. загиналите вече са 7, а над 50 души са пострадали и са настанени в болници, съобщи Франс прес.

Няма ранени българи при атаките в британската столица, информираха днес от българското Мининистерство на външните работи.

В 22,08 ч. вчера вечерта местно време полицията в Лондон получила сигнал, че бял микробус се врязва в хора на централния столичен мост "Лондон бридж". След това полицията получава и сигнали за нападения с нож в близкия квартал "Бъроу маркет", намиращ се на левия бряг на река Темза.

Поредните кървави атаки във Великобритания станаха 12 дни след атентата, извършен от камикадзе в Манчестър, при който в края на концерта на певицата Ариана Гранде загинаха 22-ма души, а над 100 бяха ранени.

Нападателите на последните две атаки от вчера са били трима - с бял микробус, с който са се врязали първо в хората на "Лондон бридж". После те са продължили с превозното средство, което се ударило в оградата на катедралата в "Саутуорк" в "Бъроу маркет".

След това тримата терористи навлезли в квартала и нахлули в ресторанти и барове, където започнали да ръгат с ножове хората.

Полицията е реагирала за по-малко от 10 минути след първия сигнал. Тримата нападатели са ликвидирани, обяви полицейски говорител. Нападателите са носели имитация на пояси с експлозиви. 

Освен шестимата убити и 48-те хоспитализирани, има и хора, получили леки наранявания, на които е била оказана помощ на място. Хоспитализираните се намират в пет болници на града.

Лондон бридж е една от основните пътни артерии в британската столица, водещ към Лондонското сити.

"Бъроу маркет" пък е известен с пазара си за хранителни стоки. Нощем това място е известно с динамичния си нощен живот и със заведенията си, които особено в събота вечер са пълни с хора. Недалеч оттам се намира и гарата на "Лондон бридж" и небостъргачът "Шард", който е най-високият във Великобритания.
 

Както в Манчестър преди около две седмици, лондончани незабавно се притекоха на помощ на хората, попаднали на мястото на атаките. Чрез социалните мрежи жителите предлагаха храна и подслон на пострадалите, заведения отвориха вратите си за евакуираните от хотелите в зоната, отцепената от полицията след атаките.

Поне една транспортна компания предложи безплатен превоз на онези, които са се оказали блокирани в района, посочва Асошиейтед прес.

Нивото на терористична заплаха във Великобритания е критично, което означава, че има силна вероятност от атентат. След атаките гарата на "Лондон бридж" бе затворена, а полицията бързо отцепи зоната.

Лидери от целия свят, сред които Еманюел Макрон, Ангела Меркел, Жан-Клод Юнкер, Джъстин Трюдо и Доналд Тръмп изразиха съпричастност с британския народ.
 
Заради нападенията от тази нощ британските партии преустановяват временно националните си предизборни кампании, предаде Ройтерс. Ще продължат само кампаниите на местно ниво. Парламентарните избори във Великобритания са на 8 юни.
 
Полицията обяви, че ще засили присъствието си в столицата през следващите дни преди предсрочния вот.

Снощният атентат е третият, извършен в Обединеното кралство за по-малко от три месеца, припомня АФП.
 

Водещи

Най-четени