Жертвите на пожара в Лондон можело да бъдат спасени срещу 5000 паунда 17.06 | 10:30

Строителят облицовал „Гренфил Тауър“ със забранени в САЩ евтини материали

От iNews.bg

Десетките жертви и ранени в пожара в жилищната сграда "Гренфил Тауър" в Лондон е можело да бъдат живи и здрави срещу 5000 паунда. Толкова е спестил строителя, когато е изграждал блока. Ако е инвестирал само толкова отгоре, сградата е щяла да бъде огнеопорна и реално до мащабния пожар никога е нямало да се стигне.

Според британски медии при строежа на сградата са били сложени стотици алуминиеви панели, произведени от базираната в Съединените щати компания, която прави 3 типа облицовки. Два от тях - с огнеупорни ядра. Специалисти смятат, че фирмата-строител е използвала по-евтината облицовка, която е по-лесно запалима и която дори е забранена в САЩ, предаде Нова телевизия. Счита се, че тя е спомогнала значително за разпространяването на пламъците.

Освен това огнеупорните панели са стрували 24 паунда на квадратен метър, което е със само 2 повече от забранения вид, използван при строежа на "Гренфел Тауър".

Днес експерти твърдят, че този допълнителен разход би предотвратил или поне би ограничил трагедията, която разтърси Лондон.

Водещи

Най-четени