Жестоко или разумно?! Швеция спира да приема роднини на бежанците 07.04 | 09:12

Стокхолм затяга мерките срещу мигрантите от 20 юли за срок от 3 години, ще им дава временно жителство

От iNews.bg

Шведското правителство затяга правилата за прием на бежанци. Това сочи публикуван законопроект, внесен от кабинета в Стокхолм за разглеждане в шведския парламент, предаде ТАСС. Предлаганият закон ще влезе в сила от 20 юли и ще действа за период от 3 години. Сред основните мерки са спиране на издаването постоянно жителство за бежанците и получаване н временно за 3 години. Заложено е и ограничаване правото на събиране на роднини, както и по-строги изисквания за доходите на бежанците, които искат да дойдат в Швеция със семействата си.

След критики от експертни организации, на които законопроектът бе представен за разглеждане, правителството предлага в особени случаи жителството да се удължава с до 13 месеца, в рамките на които бежанците да имат правото да получават социални помощи.

На мигранти до 25-годишна възраст ще бъде предоставяно постоянно жителство само при наличие на доходи или завършено училищно образование. В особени случаи се допуска възможността за събиране на семейства и предоставяне на постоянно жителство на деца.

Миналата година Швеция, чието население е 9,8 милиона души, прие 163 000 бежанци. Прогнозата за тази година е за до 140 000 мигранти. Това е най-високият показател в ЕС на човек от населението.

Според вносителя на законопроекта - шведския министър на правосъдието и миграцията Морган Юхансон, предлаганите промени са необходими, за да се избегне изпадането на системата за прием на преселници в тотална криза.

"В момента приемаме 500-600 мигранти на седмица и именно това е равнището, с което можем да се справим", каза Юхансон.

През есента на 2015 г. в Швеция на седмица пристигаха до 10 000 бежанци, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Швеция е сред страните в ЕС, в които нападенията срещу бежанците от крайно настроени националисти са почти ежедневие. 

Най-четени