Жискар Д'Естен: Великобритания винаги беше само наполовина в ЕС, член 50 беше за нея 28.06 | 12:54

Съюзът да намери нова ясна обединяваща цел, съветва бившият френски президент

От iNews.bg

Член 50 от Лисабонския договор, който разглежда излизането на страна-член от Евросъюза, е писан точно за Великобритания. Това разкри в интервю за "Кориере дела сера" бившият френски президент Валери Жискар Д'Естен, който е участник в подготовката на европейската конституция, предаде ТАСС.

"Когато подготвях европейската конституция, написах член, който след това беше включен в Лисабонския договор като 50-ти, т.е. този, който трябва да приложат британците. Той се наричаше "Доброволно излизане на страна-членка" и отговаряше именно на страховете на британците, които се бояха, че Евросъюзът ще се превърне в затвор. Напълно естествено е, че от всеки съюз може да се излезе, а Великобритания, която не влизаше в еврозоната и Шенгенското пространство, винаги беше наполовина в ЕС", каза френският държавник.

Жискар Д'Естен "не вижда голям проблем" в излизането на Великобритания, която по думите му "ще остане съседна страна". Според него търговските отношения могат да бъдат регулирани със сключването на споразумение за свободен стокообмен, по примера на това, което ЕС обсъжда със САЩ.

Големият политик от миналото подчерта, че за единството на ЕС трябва да се намери "нова ясна и обединяваща цел".

"Политиците не успяха да намерят общ хоризонт. През 50-те години на миналия век в следвоенна Европа Европейското обединение на стоманата и въглищата служеше, за да се избегнат конфликти. Но сега времената на войната са отминали, необходима е нова обща цел", категоричен е бившият френски президент.

Водещи

Най-четени