За военни преговори се договориха двете Кореи 01.02 | 10:44

От 8 февруари започва подготовката

От Елена Коцева

Северна и Южна Корея са постигнали договореност да започнат предварителен кръг от преговори на високо ниво от 8 февруари. Преговорите ще се водят от военните на двете държави.

По информация на агенция Йонхап, цитирана от световните медии, подготвителната среща за преговорите ще се състои в демилитаризираната зона в пункта Пхан Мунжд.

Преговорите трябва да изгладят противоречията и напрежението, което възникна след артилерийския огън в Жълто море от края на миналата година, когато двете държави окончателно прекратиха отношенията си.

Делегацията на южнокорейската страна ще бъде ръководена от директора на отдела за връзки със Северна Корея в Министерство на отбраната Мун Сан Гюн. Очаква се, че Северна Корея ще бъде представлявана от военния от политическото управление на Държавния комитет Ли Сон Гвон. Те трябва да договорят и да изготвят план за преговори на високо ниво.

iNews припомня, че в началото на януари месец Северна Корея се съгласи да седна на масата на преговорите, след като нееднократно отказва всякакъв диалог по темата. Очаква се да бъде обсъдена ситуацията и в Жълто море по отношение на спорната територия по границата между двете държави, която не е регулирана вече десетилетия след войната от 1950 – 1953 година.

Именно в този регион през март 2010 година потъна южнокорейският военен кораб "Чеонан”, като разследването показа, че инцидентът е следствие на севернокорейско торпедо. Пхенян отхвърли всички обвинения, но от този момент нататък отношенията между Юга и Севера се нажежаваха с всеки изминал ден. 

През ноември месец севернокорейски артилерийски огън порази и остров Йонпьон по време на военно учение, възприето като атака. И при двата инцидента имаше човешки жертви.

Най-четени