Задава се голямата битка за Мосул! Освободителите са на 8 км 24.10 | 17:59

Ликвидирани са близо 800 джихадисти, ИД изтласкана от 74 села

От iNews.bg

Правителствените сили на Ирак се приближиха на 8 километра от град Мосул, който от две години е под контрола на "Ислямска държава" и е столицата на терористичната групировка в Ирак. Междувременно иракската армия напредва към северните райони на града, а шиитските и кюрдските доброволчески отряди "пешмерги" активно действат на западния фронт, твърди ливанската телевизия "Ал Маядин", цитирана от Фокус.

Тази сутрин "пешмергите" успешно са отразили атака на ИД срещу град Синджар, разположен западно от Мосул.

1794969

Операцията по освобождаването на Мосул, който джихадистите обявиха за своя столица в Ирак, започна на 17 октомври. В нея са задействани общо 60 000 души, подкрепяни от международната коалиция, оглавявана от САЩ.

По данни на разузнаването в града има 5000-6000 въоръжени джихадисти. Седмица след началото на операцията по отвоуването на Мосул иракската армия съобщава за освободени 74 населени места и ликвидирани 772 терористи от групировката, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.

Информационното бюро на военното командване на иракската армия съобщава, че още 23 терористи са били задържани. Военните са успели да унищожат 127 коли-бомби и са произвели контролирани взривове на 397 самоделни взривни устройства. Армията е открила и две работилници за изготвянето на експлозиви на терористите.

1794968

Междувременно иракските сили сложиха край на изненадващото нападение на "Ислямска държава", започнало в петък срещу Киркук, предаде АФП, цитирана от БТА.

"При днешната операция са ликвидирани 74 джихадисти. Задържан е командирът на участвалите в нападението джихадисти, който разкрил, че към пристигналите отвън бойци на "Ислямска държава" са се присъединили спящи клетки на групировката в Киркук", съобщи губернаторът на провинцията.

Серията от координирани атаки срещу града беше извършена от над 100 бойци на ИД. Целта им, както изглежда, е била да се отвлече вниманието от Мосул, на около 170 км от Киркук, където иракските сили започнаха голяма офанзива срещу ислямистите, отбелязва АФП.

Водещи

Най-четени