Заев определи САЩ за топ партньора на Македония 21.09 | 14:58

Добавката „Северна“ в името не е лесна за приемане, каза той след срещата си с Майк Пенс

От iNews.bg

Делегация, предвождана от премиера Зоран Заев беше на официално посещение в Белия дом, където се срещна с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс. Премиерът даде кратко интервю за МИА непосредствено след събитието. "На срещата с вицепрезидента Майк Пенс бяхме сериозно насърчени за успех в предстоящия референдум. САЩ бяха с нас по време на целия процес за намиране на решение на спора за името с Гърция, за да насърчават и мотивират. От обявяването на нашата независимост досега Съединените щати са предоставили на Македония над 1,25 милиарда долара във всички области. Подкрепата беше в областта на отбраната, образованието, съдебната система и други области. Америка е най-големият партньор в нашите нови отношения с алианса и вярвам, че тази подкрепа ще продължи и в бъдеще", коментира премиерът отношенията със САЩ, предаде БГНЕС.

Той се обърна към македонската диаспора в Северна Америка, сред която е известно, че има разделение относно влизането на Македония в НАТО и ЕС: "Бих искал да призова всички наши съграждани, които живеят в Америка, но и навсякъде в нашата диаспора, да подкрепят Македония да изпълни жадувания стремеж на нашите бащи и дядовци. Той се състои в това най-накрая да бъдем страна, която е призната от цял свят, в която живее македонски народ признат от всички, с потвърдена идентичност, която никой повече няма да оспори и с потвърден и признат от цял свят македонски език. Всички ние трябва да се гордеем с това".

Относно притесненията в диаспората премиерът прояви разбиране. "Споделям безпокойството в нашата диаспора, че добавката "северна" в името не е лесна за приемане. Но няма друга Македония освен нашата. Северният дял от Гърция е Гърция, западният дял от България е България. Това е само нашата Македония и няма да има друга на света. И знаейки каква перспектива и бъдеще предоставяме на държавата, но преди всичко на нашите деца и на поколенията след нас, вярвам, че това наистина е сериозна причина да се обединим. С тези думи искам да мотивирам всички. Независимо дали сме регистрирани и дали искаме да гласуваме или не, мисля, че Македония се нуждае от подкрепата на диаспората. Но този път е важно всички, независимо къде сме, вкъщи или в Австралия, Канада, Америка или Европа - всички да дадем подкрепа на това, което е единствена алтернатива за нашата Македония", заяви Заев.

Кореспондентът на МИА от Вашингтон Борис Камчев обърна внимание върху помощта, която получава Македония в борбата с нахлуването на руски хакери в социалните мрежи с цел бойкот на референдума. "Русия публично заявява, че е против членството на Македония в НАТО и това е тяхното законно право", каза македонският премиер. "Ние навсякъде посочваме, че за нас няма друга алтернатива, освен пълноправно членство в НАТО и в ЕС. Искаме да изградим приятелство с Руската федерация и да подобрим отношенията, но повече от 80% от гражданите са за членство в НАТО и ЕС. Възможно е да има някои дейности, които се развиват в социалните мрежи. Но не мога да кажа, че това е враждебност към Македония.

Не получаваме никаква конкретна подкрепа от САЩ за борба с руската пропаганда. САЩ принципно не я подкрепят. Ние сами се справяме с фалшивите новини у нас. Използваме всички инструменти, които имаме на разположение, като журналистически сдружения, асоциации за етични стандарти в журналистиката и ние като правителство с нашите сектори за връзки с обществеността подкрепяме тези усилия, чрез споделяне на истински новини и потискане на фалшивите. Навсякъде има неверни новини, не само в Македония, това е глобална тенденция. Виждам, че има някои инструменти за максимално споделяне на фалшиви новини и тези инструменти се използват от хора и групи, вероятно извън Македония. Нямаме доказателства, че това се плаща от нас, със сигурност идва от външни играчи, но гражданите са достатъчно мъдри, за да разберат кое е реално и кое са неверни новини. Ние се опитваме да премахнем тези дезинформации, за да може истинските и проверените информации да достигнат до гражданите, тъй като въз основа на точна и проверена информация гражданите ще вземат правилното решение за референдума и за процесите след него."

Водещи

Най-четени