Започва разселването на бежанците в Европа 09.10 | 09:39

В това време ООН ще реши дали да одобри операцията на ЕС срещу трафикантите в Средиземно море

От iNews.bg

От днес започва квотното разселване на мигранти в Европейския съюз. Първите са 16 еритрейци, които ще бъдат прехвърлени от Италия в Швеция. Същевременно Съветът за сигурност на ООН ще гласува дали да одобри европейската морска операция, чиято цел е да бъдат прехващани кораби и трафиканти на хора в международните води между Италия и Либия.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е обсъдил снощи с премиера Бойко Борисов бежанската криза в Европа. Днес двамата ще имат закуска на четири очи, а по-късно се очакват официалните изявления.

Европейският съюз се ангажира да помага на балканските страни и съседите на Сирия, засегнати от бежанския поток към Европа, като същевременно поиска сътрудничеството им за споделяне на товара. Това стана на конференция, посветена на мигрантската криза в Люксембург, в която взеха участие страните от Западните Балкани, както и Турция, Ливан и Йордания, информира БНТ.

В заключителната декларация на конференцията Съюзът обещава да отпусне повече финансова помощ, че също така иска да се отворят нови регистрационни центрове, да има ефикасен граничен контрол и да се води борба с организираната престъпност в трафика на хора. По "Балканския път” всеки ден потеглят хиляди сирийски и иракски бежанци, които тръгват от турските брегове и през гръцките острови и континента се насочват към Северна Европа, като прекосяват Балканите.

По данни на ООН от началото на годината по този маршрут в Европа са пристигнали 428 хиляди души.

Междувременно Чехия обяви, че ще увеличи случайните проверки по границата си с Австрия, която е изправена пред масиран мигрантски поток. Занапред ще се извършват проверки в 20 гранични пункта спрямо досегашните 14. Вътрешният министър на страната подчерта, че това не е връщане на редовния граничен контрол, а само разширяване на вече прилагана мярка. Прага обмисля също да отмени движението на някои международни влакове, ако Австрия затвори границите си с другите си съседи, за да овладее потока на мигранти към Германия.

Най-четени