Защо Америка има нужда от безкрайни войни? 29.07 | 16:00

Лентата на Майкъл Мур „Къде ли да нахлуем“ разкрива схемите за търговия с оръжие

От Мариета Цветкова

Носителят на наградата на Академията Майкъл Мур се завръща на познатата американска територия, с тайния си проект "Къде ли да нахлуем", който ще направи световната си премиера на Интернационалния филмов фестивал в Торонто.

"Проблемът на САЩ с безкрайните войни е обект на интересите ми от доста време и има достатъчно материал, за да бъде създаден филм", това каза режисьорът пред "Перископ". Мур успя да скрие проекта от прожекторите до официалното обявяване на премиерата, от организаторите на Фестивала в Торонто, този вторник.

"Тайната е разкрита. Имам нов филм. Целият екип се вълнува за премиерата в Торонто. Скоро не сте виждали много от мен, това е така защото се стараех филмът да е "под прикритие", добави режисьорът.

Мур също така сподели, че няма конкретно събитие, което да седи зад идеята на филма и обясни: "Всички, които живеем на територията на САЩ, виждаме случващото се в страната след 11-ти септември. Винаги зад атентатите стоят нашите "врагове" - е къде са следващите ни врагове? Всичко това се случва само и единствено, за да поддържа компаниите, които правят много пари от бизнеса с оръжия".

Според уеб сайта на фестивала в Торонто, Майкъл Мур използва написания и режисиран от него филм "Къде ли да нахлуем", като обръщение към Пентагона, да се оттеглят, защото от тук насетне той ще следващия "окупатор" на САЩ.

 



Водещи

Най-четени