Земетресението в Италия взе човешки жертви* 29.05 | 12:25

Има данни за десет жертви. МВнР няма информация за пострадали българи

От Ивайло Ачев

И второто силно земетресение, което удари Северна Италия в рамките на няколко дни, е взело човешки жертви, предаде Reuters.

Преди девет дни природното бедствие уби петима души, а днешният трус, който е бил 5,8 по Рихтер, е отнел живота на най-малко десет, съобщават от Италианския червен кръст, цитирани от BBC и Reuters. Очакванията обаче са, че може да има повече, тъй като на няколко места хора са хванати в капан от паднали сгради.

Информацията за броя на жертвите не е официално потвърдена от властите в Болоня. 

Съобщава се, че един човек е загинал в Модена. За жертви докладва и кметът на градчето Сан Феличе, който каза пред Fox News, че в момента пътува към най-силно засегнатите региони на населеното място.

Трусът породи паника сред жителите, все още живеещи в палатки, след като земетресение разтърси региона преди малко повече от седмица, унищожавайки домовете им.

Епицентърът на днешния трус е бил на 40 километра от италианския град и на 60 километра от град Парма. Училищата и болниците в двата града са евакуирани като предпазна мярка.

Към момента във външното ни министерство няма постъпили данни за пострадали българи. Практиката е такава информация да се подава от посолството на България в Рим към МВнР, обясниха от пресцентъра на ведомството. От посолството ни в Италия отказаха всякаква информация пред iNews с мотива, че тя се дава на външно министерство, а не на медии.

Междувременно в Северна Италия продължават вторичните трусове. В 11:40 ч. местно време отново е имало силен трус с магнитуд 4,7 по скалата на Рихтер. Час по-късно е последвал трус със сила 3,9, по данни на Европейския сеизмологичен център.

На 20 май, когато трус с 5,9 по Рихтер засегна същия регион, загинаха седем души. Земетресението тогава беше усетено в Болоня, Модена, Ферара, Верона и други градове в региона. 

___________________________________

* Информацията се актуализира

Водещи

Най-четени