И Австрия се застъпи за нас в Братислава 16.09 | 13:33

Трябва да изпратим още хора на българо-турската граница, призовава Криастиан Керн

От iNews.bg

Австрийският канцлер Кристиан Керн отбеляза при пристигането си в Братислава, че на срещата на върха на ЕС ще се отдели особено внимание на засилването на турско-българската граница. Той изрази надежда, че голяма част от страните в ЕС ще одобрят предоставянето на допълнителна помощ на България чрез Агенцията на ЕС по контрол на границите Frontex. Участниците в срещата на върха на ЕС няма да вземат революционни решения, счита австрийският канцлер Кристиан Керн.

"Оценявам оптимистично днешната възможност да обсъдим по-нататъшните ни стъпки. Разбира се, няма да има революционни решения, но ще обсъдим засилване на външните граници, оказване на помощ на страни, ставащи причина за миграционни кризи, както и икономическия растеж. Според него напредък по всичко това може да бъде постигнат в кратки срокове, предаде БГНЕС.

Що се отнася до спазването от властите на Турция на споразумението с ЕС за задържане на мигрционния поток към Европа, канцлерът на Австрия предупреди, че ЕС трябва да е готов за всичко. "Трябва да сме готови за всякакви изненади. Засега Турция изпълнява своите ангажименти. Мисля, че това ще продължи и в бъдеще, но няма гаранция", каза той.

Водещи

Най-четени