И Виена предупреди Ердоган да не се бърка в техните работи 20.08 | 13:26

Турският президент иска да пренесе конфликтите на страната си и в ЕС, предупреди Себастиан Курц

От iNews.bg

След Берлин, Виена също предупреди Реджеп Ердоган да е се бърка в политиката на страната. Австрия не приема намесата от страна на турския президент Реджеп Ердоган и неговите министри в своите вътрешни дела. Това заяви австрийският министър на външните работи Себастиан Курц в интервю за германския в. "Велт ам зонтаг", предаде БГНЕС.

"Постоянната намеса на Ердоган във вътрешните работи на други държави, а това се случва не само в Германия, съвършено ясно отхвърлям", добави той. По думите му Ердоган "се опитва да използва гражданите от турски произход, най-вече в Германия и Австрия", за да поляризира страните и да пренесе конфликтите на Турция в ЕС. "В такъв случай, ако Ердоган или неговите министри имат намерение да правят нещо подобно по време на предстоящите избори в националния съвет (долната камара на австрийския парламент), отсега искам да им кажа, че ние в никакъв случай няма да търпим подобна намеса", каза първият дипломат на Виена.

В петък Ердоган призова турците в Германия да не гласуват за нито една от двете основни политически партии в страната, които съвместно формират и управляващата коалиция. Според него Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и Социалдемократическата партия (СДП) са "врагове на Турция". "Казвам на всички мои сънародници в Германия… да не гласуват за тях. Нито за християндемократите, нито за СДП, нито за Зелените. Всички те са врагове на Турция", заяви Ердоган пред репортери в Истанбул. Малко след изказването му германският вицеканцлер и външен министър Зигмар Габриел определи думите като "груба намеса" във вътрешните работи на Германия.

Водещи

Най-четени