И Шулц се обяви за Европа на две скорости 16.07 | 18:14

Еврозоната да е с отделен бюджет, а държавите извън нея да нямат право на вето, предлага той

От iNews.bg

Бившият председател на Европарламента индиректно се обяви в подкрепа на идеята за т.нар. Европа на две скорости. Така той стана поредният политик, който защитава тази теза. Според думите му границата трябва да бъде еврото и в зависимост от това дали в съответната държава е въведена единната европейска валута или не, тя да има различни права.

"Еврозоната има нужда от общ бюджет, за да се увеличат инвестициите, а Германия трябва да бъде подготвена да направи повече в Европа, евентуално като увеличи финансовия си принос за блока”, заяви Шулц, който е кандидат на германските социалдемократи за канцлер на Германия, предаде бТВ. "Германия е велика страна. Германия обаче може да направи повече," посочи Шулц в представения документ, представляващ плана му за модерна Германия и по-добра Европа в десет точки.

Бившият председател на Европейския парламент, заяви, че страните извън еврозоната не трябва да могат да налагат вето върху по-нататъшната интеграция на единния европейски валутен съюз. А на тези, които пренебрегват солидарността по важни въпроси, трябва да им бъдат наложени финансови санкции.

Шулц се надява да победи германския канцлер Ангела Меркел на изборите на 24 септември, но левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), която е част от управляващата коалиция, започна да изостава в проучванията на общественото мнение, след като бе набрала скорост при номинацията на Шулц през януари.

Водещи

Най-четени