И в Германия днес има избори 07.05 | 10:59

Ангела Меркел се изправя срещу Мартин Шулц в „тренировка“ за големия вот наесен

От iNews.bg

В Германия днес също се провеждат избори, но частини. Най-северната провинция в страната Шлезвиг-Холщайн се провежда регионален вот. Той обаче се разглежда не само като местен сблъсък между Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел и Социалдемократическата партия (СДП) на Мартин Шулц, а и като проверка за евентуалните резултати на големите избори за нов Бундестаг тази есен. Очаква се днешният вот да покаже какви ще бъдат шансовете на Шулц да се пребори за канцлерското място на Меркел, която тя успя да защити 3 пъти подред.

Въпреки всичко и двете партии не виждат перспектива за абсолютно мнозинство на национално ниво, така че изборът на регионален парламент в пристанищния град Кил на Балтийско море може да се окаже решаващ. Анализаторите посочват, че ако ХДС излезе начело на управляваща коалиция, това ще бъде голям удар за доверието в лявото крило и то една седмица преди другия регионален вот – в Северен Рейн-Вестфалия, предаде БГНЕС.

Според неотдавнашно социологическо проучване сред 1800 граждани, ХДС ще получи подкрепата на 32% от жителите на Шлезвиг-Холщайн, а СДП – 29%. По пътя се появява и либералната Свободна демократична партия (ФДП), в опит за завръщане след разгрома през 2013 г., докато Зелената партия се оттегля.

Водещи

Най-четени