Иде нова гръцка блокада на границата ни 27.12 | 20:01

Фермерите пак не могат да се разберат за данъци и осигуровки с Атина, протестите им започват на 23 януари

От iNews.bg

За пореден път границата ни с Гърция може да се окаже блокирана още първите дни след Нова година. Фермерите в южната ни съседка отново се готвят за протести срещу плановете на правителството в Атина да ги натовари с по-големи данъци и осигуровки. Отново обаче последиците и загубите ще са за България и нашия бизнес, вместо за тези, с които не могат да се разберат гръцките земеделски стопани.

Засега новата блокада на българските гранични пунктове се планира за 23 януари. Според гръцкия вестник "Та неа" фермерите са обявили, че ще блокират пътища на тази дата. Едва ли има човек обаче, който да се заблуждава, че в плановете им влизат и ГКПП-тата, каквото земеделци разбират под "пътища" и го доказаха през последните няколко поредни години. В същото време земеделският министър на страната Вангелис Апостолу ги призова към диалог.

Едва ли обаче България ще види друга реакция от Атина, отново на база на натрупания опит. Силно съмнително е и че можем да очакваме намеса от страна на Брюксел. И макар гръцките блокади по границата да нарушават основен принцип на Евросъюза, а именно свободното движение на хора, стоки и капитали, колкото и пъти да сме се обръщали към институциите в ЕС и ЕК, толкова те са ни отговаряли, че проблемът си е наш, междусъседски.

Така, ако гръцките фермери и правителството в Атина отново не се разберат, от цялата работа ще пострадат отново българските превозвачи и износители. А компенсации за тях отново няма да има. По време на и след миналогодишните блокади на границата родните фирми загубиха десетки милиони, но въпреки усилията на бизнес организации и държавата, не получиха и лев компенсация. А гръцките фермери явно пак ще си направят барбекюто по нашите ГКПП-та, докато са свободни, а дойде ли време за работа и печалби, ще се приберат по фермите, нищо че няма да са се разбрали с Атина.

Водещи

Най-четени