Идеалите, с които Мандела винаги ще вдъхновява човечеството 06.12 | 12:19

Символът на апартейда отдаде живота си на борбата срещу бедността и неравенството

От Елица Елефтерова

Бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст късно вечерта на 5 декември. Той прекара целия си живот в борба срещу бедността и неравенството в страната.

Мандела прекарва 27 години в затвор, след което печели първите демократични избори в Южна Африка и става държавен глава до 1999 г. През 1993 г. печели Нобелова награда за мир за своята политика за борба с неравенството.

През живота си първият чернокож президент на Южна Африка много пъти се е изправял пред народа и е изказвал мнението си. В негова памет изданието ABC публикува най-вдъхновяващите речи, с които Мандела завинаги ще остане в историята.

Демокрация и свободно общество

"През живота си се отдадох на борбата на хората от Африка. Борих се срещу "бялото" господство, борих се и срещу "черното" господство. Възхвалявах идеала за демократично и свободно общество, в което всички хора да живеят в хармония и с равни възможности. Това е идеал, за който се надявам да живея. Но, Господи, ако трябва, това ще бъде идеалът, за който ще умра."

Думите са на Мандела от април 1964 г. част изявлението му в защита от подсъдимата скамейка при откриването на процеса Rivonia.

Вижте останалите вдъхновяващи цитати на Мандела в Econ.bg.

Водещи

Най-четени