Издигат кандидатурата на Меркел за нов мандат 05.03 | 10:56

Бундестагът ще гласува за четвърти път канцлерския й пост в средата на другата седмица

От iNews.bg

Кандидатурата на Ангела Меркел за канцлер ще бъде издигната днес от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер. Така тя ще бъде номинирана за четвърти пореден път да поеме поста. Този път обаче това се случва след инфарктни преговори и в обединение с най-голямия политически противник на нейната коалиция – Германската социалдемократическа партия.

Паралелно с това стана ясно, че Бундестагът ще гласува кандидатурата на Меркел на 14 март. Това потвърди ръководителят на парламентарната група на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС / ХСС) Фолкер Каудуер пред телевизия ARD, предаде БГНЕС. Каудер подчерта, че датата е била съгласувана с председателя на парламентарната група на социалдемократите в парламента Андреа Налес. "Единодушни сме, че това трябва да стане на 14 март", каза той.

Гласуването в германския Бундестаг ще се проведе тайно. Коалицията между блока ХДС/ ХСС и СДПГ има 399 места в парламента от общо 709, така че не се очакват никакви проблеми с преизбирането на Меркел. Правителството официално ще започне работа, след като президентът на Германия предаде на Меркел и членовете на новия си кабинет писмо за назначаване.

Водещи

Най-четени