Издирват предизвикалия бомбена паника на Коледния базар в Германия 02.12 | 14:53

Устройството беше открито вчера в аптека

От iNews.bg

Германската полиция издирва подателя на пакет, в който първоначално се смяташе, че има взривно устройство, открит близо до Коледния базар в германския град Потсдам, почти година след терористичната атака на подобен базар в Берлин, съобщава "Франс прес".

Устройството беше открито вчера в аптека, намираща се точно до Коледния базар в центъра на Потсдам, живописен град, намиращ се близо до германската столица.

"Провеждаме интензивни разследвания във всички посоки", изтъкнаха от местната полиция.

Аптекар е подал сигнал за тревога, след като намерил кутия с жици в пакета.След първоначалните съобщения, че това е взривно устройство, местните власти уточниха, че цилиндричната кутия е пълна с пирони и прах, батерии и жици - както и мощни фойерверки от тип, който е забранен в Германия, - но е нямало признаци в кутията да е имало детонатор.

Засега не е ясно дали Коледният базар е бил целта, или само аптеката.

"И двете опции са възможни", посочи вътрешният министър на провинция Бранденбург.

Базарът беше само частично евакуиран вчера и днес ще бъде отворен отново с по-засилено полицейско присъствие.

Германия е под засилена тревога за възможни джихадистки атаки след кървавото нападение през миналия декември на Коледен базар в Берлин.

Терористът, потърсилият убежище в Германия тунизиец Анис Амри, отвлече ТИР и уби полския му шофьор, преди да прегази още 11 души и да рани още десетки, забивайки тежката машина в базара.

Четири дни по-късно, докато бягаше от властите, Амри беше застрелян от италианската полиция в Милано.

ДАЕШ ("Ислямска държава") пое отговорност за нападението, както и за няколко други на територията на Германия през последните две години.

Водещи