Изненада! САЩ започнаха да свалят санкциите срещу Русия 02.02 | 20:19

Вашингтон вдигна забрана не срещу кого да е, а срещу спецслужбата на Путин

От iNews.bg

Изненадваща новина дойде от Вашингтон. САЩ започва да сваля санкциите срещу Русия. Засега става въпрос само за една, но тя е буквално невероятна. Става дума за забрана, въведена срещу Федералната служба за сигурност (ФСБ), която е наследникът на КГБ и бивше работно място на руския президент Владимир Путин.

Решението в случая е на щатското финансово министерство и се отнася до координацията, искането и получаването на данни от ФСБ, както и информационни продукти и технологии, купуването на лицензи, които вече не са забранени. Разрешено е включително и заплащането за тях. Въведен е обаче лимит от 5000 долара на година. Остава в сила и забраната за разплащане с ФСБ да бъдат използвани сметки, които по-рано са били блокирани от САЩ.

Отменените вече санкции срещу ФСБ бяха въведени през април 2015 г. и през декември 2016 г. с укази на бившия президент Барак Обама. Причината за тях бе съмнението за участие на Русия в хакерски атаки срещу САЩ, предаде "РИА Новости". В документа обаче се споменава изрично, че остава забранено да се осъществява експорт, реекспорт и предоставяне на каквито и да било стоки и технологии на територията на Крим.

От Кремъл засега се въздържат от коментар за акта на Вашингтон, предаде ТАСС. Говорителят на Путин Дмитрий Песков отбеляза, че преди това властите трябва да се запознаят подробно с решението и да разберат за какво точно става въпрос. Той обаче подчерта, че досега никога американците не са налагали санкции върху нещо, което е в техен интерес. И даде пример с износа на руски ракетни двигатели за САЩ.

Водещи

Най-четени