Изписаха от болница простреляната американска конгресменка 16.06 | 11:44

Лекарите са оптимисти за състоянието й

От Петя Михайлова

Гейбриел Гифърдс, член на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ от Демократическата партия на президента Барак Обама, която през месец януари беше простреляна в главата от психично неуравновесен мъж, беше изписана от болницата, съобщи gazeta.ru

Гифърдс ще продължи да се лекува в полустационарен режим – ще посещава болницата няколко пъти в седмицата, но ще живее в дома си. Лекарите от болницата в Хюстън отбелязаха, че за 5 месеца здравословното състояние на Гифърдс значително се е подобрило.

В началото на януари американецът Джаред Лоугнър откри стрелба на предизборна среща на Гифърдс и уби 6 души, сред които и деветгодишно момиче и рани още 15 души. Самата Гифърдс беше ранена в главата и хоспитализирана в критично състояние.

22-годишният нападател беше признат от лекарите за невменяем. Според медицинската експертиза той страда от шизофрения и в близките три месеца ще премине курс на лечение в клиниката на затвора в Мисури.

Инцидентът с Гифърдс прикова вниманието на световната и американската общественост и покрай решението на нейния съпруг Марк Кели въпреки здравословното състояние на Гейбриел Гифърдс да полети в космоса като ръководител на совалката "Индевър".

 

Водещи

Най-четени