Изправят живите каталунски джихадисти пред съда 22.08 | 13:38

Очаква се четиримата мароканци да бъдат оставени за постоянно в ареста

От iNews.bg

Живите терористи от Каталуния се изправят пред съда. Четирима от основните 12 заподозрени скоро ще получат обвинения, а междувременно ще бъде решено и дали да бъдат оставени в ареста, информира abc.es, предаде Нова ТВ. Според събраните доказателства до момента съдия Фернандо Андреу ще прецени дали да има наложи по-лека мярка, но това едва ли ще се случи.

Първият задържан по случая бе Дрис Оукабир. Неговото име се свързваше с наемането на белия бус-убиец, който помете хората на ул. "Ла Рамбла". Той се предаде сам в полицията няколко часа след атентата, като твърдеше, че няма нищо общо с терористичния акт и че брат му Муса Оукабир е откраднал документите му. С които след това е наел буса.

21-годишният Мохамед Хоули от Мелиля е вторият задържан жив. Той бе тежко ранен след експлозията в къща в Алканар, станала ден преди атентата в Барселона. За него се знае, че се е интегрирал добре в обществото в Рипол, учил е в гимназията "Ават Олиба" и е играел в отбора по футбол на училището "Sala Ripoll". Вчера сутринта той бе отведен с линейка от болницата до ареста в селището Трес Кантос, близо до испанската столица Мадрид.

Другите двама задържани са мароканците Мохамед Алла и Сал Ел Кариб. Първият е на 26 години от Мароко и е най-големият от тримата братя Алла, свързани с атентатите в Каталуния. Той е задържан като заподозрян в членство в джихадистка клетка, извършила атаката на 17 август. По информация, изтекла в испанската преса, през януари 2015 г., след нападението срещу сатиричното списание "Шарли Ебдо", в профила си във Facebook той пише: "Обичам своя пророк!".

За четвъртия задържан жив, 34-годишния Сал Ел Кариб, към момента се знае, че е бил собственик на компютърна зала с телефонни кабини, чрез който са изпращани пари в Мароко и са купувани самолетни билети. Смята се, че той е оказвал логистична помощ на терористичната група.

Пред съда обаче няма да бъде изправен соченият за основен организатор и подбудител на атентатите. Имамът от Рипол Абделбаки Ес Сати загина при експлозията в апартамент в Алканар, в който са се произвеждали самоделни бомби. Полицията проучва и чуждестранните връзки на атентаторите.

Водещи

Най-четени