Израел прекъсна дипломатическите си контакти с институциите на ЕС 29.11 | 21:16

Нетаняху обиден на Брюксел заради изискването за маркиране на стоките от Западния бряг

От iNews.bg

Израел временно прекратява дипломатическите връзки с представители и институции на Европейския съюз, събщи "Асошиейтед прес". Представители на външното министерство на страната уточняват, че Израел ще продължи дипломатическите си контакти с държавите-членки на ЕС. Решението е взел премиерът Бенджамин Нетаняху, след като Брюксел въведе изискване към стоките за износ от Западния бряг да са маркирани със специален етикет.

Прекъсването на дипломатическите връзки ще се отнася за политическия процес по преговорите с Палестина. Контактът се прекъсва само с институциите и представителитена ЕС, които имат отношение по процеса, макар че не са посочени конкретни имена.

ЕС прие, че стоките, които са произведени от израелци на Западния бряг, трябва да бъдат маркирани отделно като такива. Това важи и за стоките от източен Йерусалим и района Голан, които са зони на териториален диспут и като такива не са признати от ЕС като част от Израел. Според Европа е редно стоките, произведени в спорните райони да са отличени с отделен етикет и важат задължително за храна и козметика, а за останалите продукти са препоръчителни.

Според Нетаняху решението е "лицемерно" и индикира двоен стандарт. "ЕС реши да сложи етикет само на Израел и ние сме сме готови да приемем факта, че Европа реши да сложи етикет на страната, която е атакувана от терористи", коментира приемерът на Израел преди няколко дни преди решението да бъде официализирано.


Водещи

Най-четени