Израел ще гони мигранти, дава им по $3000 да напуснат 03.01 | 17:46

Страната иска да се отърве от 30 000 души, ще затваря и бежански лагер

От iNews.bg

Израел планира през следващите три месеца да принуди десетки хиляди мигранти от Африка да напуснат страната, заплашвайки с арест тези, които останат. Планът беше огласен от премиера Бенямин Нетаняху. Според него 30 000 мигранти, които са влезли нелегално в Израел (основно еритрейци и суданци), ще трябва да напуснат страната до края на март. Всеки от тях ще получи самолетен билет и 3 000 долара, за да направи това. След март тази помощ от страна на правителството ще намалее като размер, а мигрантите, отказващи да напуснат, са застрашени от арест, предаде БНТ, позовавайки се на БГНЕС.

Предвидено е и затварянето на бежанския лагер Холот, намиращ с в пустинен район в южен Израел, с възможност за подслон на 1200 души, които имат право да напускат лагера през деня, за да работят.

Нетаняху защити плана с думите, че "Всяка страна трябва да поддържа границите си, а защитата на границите от нелегално проникване е както право, така и основно задължение на суверенната държава".

Мигрантите започнаха да проникват в Израел през 2007 г. през границата с Египет. След това израелските власти започнаха да укрепват границата, снабдявайки я с телени оградения и сензори, така че през първите шест месеца на 2017 г. нито един мигрант не е пресякъл незаконно браздата.

Водещи

Най-четени