Икономиката става приоритетна за китайската комунистическа партия 12.11 | 17:02

Нова комисия ще наблюдава вътрешната сигурност

От Елица Елефтерова

Китайските лидери обявиха поредица от реформи, насочени към преразглеждане на икономиката през следващото десетилетие.

В изявление, публикувано след срещата, която се е провела при закрити врата, те обещаха, че свободният пазар ще играе по-сериозна роля в азиатската страна.

Нова комисия ще наблюдава вътрешната сигурност с цел предпазване от социални вълнения. Освен това на земеделските производители ще бъдат дадени повече права на собственост върху земята, която обработват. Лидерите ще трябва да накарат служителите, които са по-ниско в йерархията, да приложат реформите.

Третият пленум на комунистическата партия започна в Пекин в петък и завърши с кратко комюнике, в което са били очертани областите, по които са били направени промени.

Реформите може да имат огромно значение. По-пълен списък с предстоящи промени в икономиката и социалната сфера се очаква да бъде оповестен през следващите дни или дори седмици.

Подробна информация за това, което е договорено, все още се очаква да излезе. Лидерите на Комунистическата партия са заявили, че пазарите ще играят водеща роля в бъдеще. Държавната собственост обаче ще остане един от стълбовете на икономиката в Китай.

Водещи

Най-четени