Илюстрации, които завинаги ще променят представите ви за женската красота 08.07 | 11:53

Директно напомняне, че всяка жена е едноличен собственик на тялото си

От Гергана Няголова

Илюстрациите на бразилката Карол Росети се превърнаха в истинска интернет сензация. И това съвсем не е случайно, тъй като в случая далеч не става въпрос за просто поредните забавни картинки, заливащи ежедневно социалните мрежи. 

Илюстрациите на Росети са директно напомняне, че всяка жена е едноличен собственик на тялото си и по тази причина само и единствено тя може да взима решения как точно да разполага с него.

"Винаги ме е шокирал начинът, по който светът се опитва да налага контрол над женските тела, поведение и идентичност. Това насилие над личността се е набило толкова дълбоко в общественото мислене, че повечето хора дори не забелязват колко е вредно всъщност. Виждам ситуациите от илюстрациите всеки ден, а немалка част от тях съм преживяла от личен опит. Не мога да променя света сама, но съм изключително щастлива, че работата ми е накарала хората да преосмислят възгледите си и да бъдат по-отворени и приемащи околните,” споделя самата художничка за социално ангажираното си изкуство.

Илюстрацията, която виждате вляво например казва:

Аманда е решила, че няма да се обезкосмява. 

Аманда, това е твоето тяло и може да правиш с него каквото си пожелаеш. Обществените норми нямат никаква власт в случая.

Останалите илюстрации и техните послания може да откриете в статията на Jenite.bg.

Водещи

Най-четени