Инвазия от 1 млн. пришълци плаши поданиците на Нейно Величество 15.08 | 17:30

Британските медии отбелязват, че правителството е безсилно да спре наплива на емигранти от Източна Европа. Дали наистина има такъв?

От Филипа Тодева

В момента във Великобритания живеят и работят повече българи и румънци от когато и да било. Броят на източноевропейските емигранти е достигнал историческия максимум от 1 милион души. Според данни, цитирани от британското издание The Times, това е ръст на годишна база с повече от 25%.

Вестникът твърди, че през последните седем години много работници от осем бивши социалистически страни са се стичали към острова, където икономиката се е подобрявала.

Изглежда, това не се харесва особено на някои поданици на Нейно величество, защото статията отбелязва, че правителството е безсилно да спре наплива на емигрантите поради политиката на ЕС, която дава право на всички граждани на страни членки да се възползват от правото на свободно придвижване.

Официалните данни сочат, че броят на пришълците се е увеличил с 72 000 души. Около 13 000 души са пристигнали от Румъния и България след вдигането на граничния контрол през януари.

В действителност обаче поданиците на Елизабет Втора едва ли има от какво толкова да се тревожат, защото реално увеличението на емигрантите след отварянето на трудовия пазар е само с 8% на база тримесечието. Това е далеч от очакваната инвазия, с която евроскептикът Найджъл Фараж плашеше британците. Реално броят на живеещите във Великобритания българи и румънци е не повече от 122 000 души.

Водещи

Най-четени