Иракската армия атакува ИД с нови руски самолети 20.10 | 17:17

За първи път Багдад съобщава, че е получил на въоръжение изтребители Су-30

От Кристиан Костурков

Иракските ВВС са започнали да нанасят удари по позиции на "Ислямска държава", използвайки доставените наскоро от Русия изтребители Су-30. Това съобщава "Интерфакс", позовавайки се на информация от пресцентъра на армията на Ирак. Според съобщението изтребители от типа "Сухой" са унищожили 3 обекта на терористичната организация в провинция Салахедин, а също и автоколона, която е пътувала към Мосул. Към съобщението на пресцентъра на иракската армия е била приложена и снимка на Су-30 с иракски опознавателни знаци. Освен това за първи път се съобщава, че Багдад е получил такъв тип самолети, уточняват от "Интерфакс".

Представителите на руските компетентни органи засега избягват да коментират доставките на руско оръжие за Ирак по линия на военно-техническото сътрудничество между двете държави. В същото време обаче министерствата на отбраната в Москва и Багдад нееднократно са съобщавали за доставки на оръжия от Русия на своите информационни сайтове. До момента е обявявано, че във връзка със усложнената обстановка в Ирак Москва спешно е доставила на Багдад щурмоваци Су-25 (каквито руските ВВС използват за атаките срещу ИД в Сирия – бел.ред.), хеликоптери Ми-28 и Ми-35, тежки огнехвъргачки ТОС-1А, зенитно-ракетни комплекси "Панцир-С1", преносими зенитно-ракетни комплекси "Джигит", артилерийски системи и боеприпаси за тях, както и бронирани машини БРМ-3М за почистване на минирани територии.

По-рано помощникът на Владимир Путин Владимир Кожин е заявявал, че Русия ще продължи военно-техническото си сътрудничество с Ирак. Основно става въпрос за леко стрелково оръжие, бронирана и авиационна техника, отбелязва той. Кожин е споменавал и че общата стойност на доставките е стотици милиони долари.

Водещи

Най-четени