Иран монтира нови центрофуги за обогатяване на уран 21.02 | 11:38

Дипломати в МААЕ са сериозно обезпокоени

От Елена Коцева

Иран е започнал да монтира новите центрофуги, предназначени за обогатяване на уран, в съоръжението в Натанц.

Новината е потвърдена от трима дипломати в Международната агенция за атомна енергия МААЕ пред AP, предава ИТАР-ТАСС. Според тях работите по монтажа вървят с пълна сила, което сериозно притеснява представителите на атомната агенция, тъй като центрофугите ще обогатяват уран от 3 до 5 пъти по-бързо, отколкото Иран е имал възможност досега.

Инспекторите на МААЕ, които преди няколко дни направиха посещение в Натанц, установиха, че вече са монтирани около 100 центрофуги модел AR2m.

Освен това, Техеран наскоро отново е започнал преработката на уран в горивни плочи в завод на Форд – работа, която беше прекратена миналата година. Това може в някаква степен да успокои международната общност, тъй като преработеният по този начин уран не може да бъде използван за военни цели.

Иран официално уведоми МААЕ за намеренията си по монтажа с писмо от 23 януари тази година, а на 13 февруари ръководителят на ядрената агенция в Иран Фередун Абаси Давани обяви началото на процеса. САЩ оцени стъпката като провокация, а Русия призова Техеран да замрази работата, докато продължават преговорите с постоянната петорка в Съвета за сигурност на ООН и Германия. Новият кръг преговори трябва да се състоят само след пет дни в Алма-Ате, Казахстан.

Миналата седмица бе съобщено, че Иран се опитва да внася части от Китай за нови центрофуги за обогатяване на уран.

Става въпрос за 100 000 магнитни гривни, които са забранени за внос от ООН през 2011 година. След доклада на американския Институт за наука и международна сигурност, САЩ засилиха санкциите, които провежда спрямо Иран.

По-рано този месец вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Вашингтон са готови за директни преговори с Иран, но Техеран отхвърли предложението.

Водещи

Най-четени