Иран оспорва американските санкции 27.08 | 15:08

Техеран поиска от Международния съд в Хага да отмени икономическите ограничения, наложени от Тръмп

От iNews.bg

Иран отнесе санкциите на Съединените щати до най-високата съдебна инстанция на ООН, Международния съд в Хага, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Целта на Техеран е в крайна сметка санкциите, възстановени с решение на президента на САЩ Доналд Тръмп отпреди няколко месеца, да бъдат отменени. Иран определи възобновяването на санкциите като "открита икономическа агресия".

Иран внесе иска в Международния съд миналия месец. Техеран поддържа тезата, че въведените на 8 май от правителството на Тръмп санкции, са нарушение на двустранно споразумение от 1955 г. - Договорът за приятелство, регулиращо икономическите и консулските им взаимоотношения.

На първото заседание в Хага по внесения от Техеран иск, Иран поиска международният съд незабавно да преустанови действието на санкциите, за да защити иранските интереси, докато не приключи делото, в което се оспорва законността на санкциите - процедура, която може да отнеме години.

През май американският президент заяви, че ще оттегли страната си от подписаното през 2015 г. споразумение за иранската ядрена програма и че ще възстанови режима на санкции срещу Техеран. Вашингтон заплаши да наложи санкции и на други страни, ако до началото на ноември те не спрат да внасят ирански петрол.

Иранският представител по делото пред Международния съд Хага Мохсен Мохеби заяви, че решението на САЩ е явно нарушение на договора от 1955 г., защото има за цел "да навреди във възможно най-голяма степен на иранската икономика".Споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. предвижда върху нея да бъдат въведени ограничения в замяна на отменяне на повечето американски и международни санкции.

Документът обаче предвижда времеви ограничения и не се отнася до програмата на Иран за балистични ракети и регионалната му политика в Сирия и на други места. Именно тези пропуски нееднократно бяха изтъквани от Тръмп като причина да определи споразумението като "най-лошото, подписвано някога", отбелязва Асошиейтед прес.

Водещи

Най-четени