Иран плени американски самолет над територията си 04.12 | 13:59

Това е вторият американски самолет, за който Иран съобщава, че е свалил

От Владислав Рашков

Американски военен самолет е бил пленен от иранските противовъздушни сили, казаха от военно министерство на ислямската република, пише Reuters.

Според информацията машината е била на разузнавателна мисия в Персийския залив, когато е навлязла в иранска територия. Предполага се, че самолетът ScanEagle е събирал информация, когато е бил прихванат от Революционната гвардия.

Иран се намира на ключово геоикономическо разположение над Ормузкия проток, откъдето преминават 40% от доставките на петрол в световен мащаб. Страната не веднъж е заплашвала да блокира ивицата, ако санкциите срещу нея не бъдат премахнати.

Не е ясно кога точно се е случило залавянетом нито къде, но се предполага, че е станало през последните дни.

През ноември безпилотен самолет на САЩ беше атакуван от Иран. Машината не беше свалена, но от Пентагона тогава съобщиха, че той e летял в международно въздушно пространство.

Иран отказа да приеме тази хипотеза, като посланикът на страната в ООН Мохамед Казаи написа оплакване до генералния секретар Бан Ки-Мун за това, че САЩ постоянно нарушава въздушната територия на персийската държава.

САЩ обвиняват Иран, че тайно разработва ядрено оръжие, прикривайки се зад ядрена програма с мирни цели. Ислямската република отхвърля тези обвинения и продължава развиването на мощностите си.

Икономическите санкции от ЕС и САЩ обаче правят големи проблеми на режима, като през миналия месец, иранският риял се обезцени, като отприщи вълна на недоволство, която беше смазана в зародиш.

Водещи

Най-четени