Иранският вицепрезидент благодари на България за подкрепата за ядреното споразумение 16.11 | 14:19

Имаме голям неизползван потенциал за развитие, отбелязаха Илияна Йотова и Али Асгар Мунесан

От iNews.bg

В двустранните отношения между Република България и Ислямска република Иран има много неизползван потенциал. Около тази теза се обединиха българският вицепрезидент Илияна Йотова и иранският й колега Али Асгар Мунесан на среща на "Дондуков" 2. Двамата обсъдиха по-конкретно задълбочаване на контактите в сферите на туризма, културното наследство и традиционните занаяти. Обмяна на опит и добри практики предложи вицепрезидентът на Иран. Илияна Йотова посочи, че за увеличаване на туристическия поток от и към Иран е необходимо подобряване на инфраструктурните и транспортни връзки.

"Нашите две държави имат хилядолетна история. Наш дълг е не само да опазим богатото си културно-историческо наследство и да го предадем на поколенията, но и да го развиваме", заяви българският вицепрезидент. Като много добро иранският вицепрезидент оцени предложението на Илияна Йотова първите туристически маршрути, които ще бъдат разработени

между двете държави, да свързват древните им столици. "В тези маршрути могат да бъдат включени страните от Западните Балкани, а България да бъде естествен център на това сътрудничество", подчерта българският вицепрезидент.

Скоро се очаква да се проведе 19-ата сесия на Смесената българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Предстои подписване за нов тригодишен период на сключената през 1967 г. културна спогодба между двете държави. Вицепрезидентът на Иран благодари на българската държава за подкрепата за т.нар. иранско ядрено споразумение. "Твърда е волята на Европейския съюз и на България като страна член условията на споразумението да бъдат спазвани", изтъкна Илияна Йотова.

"С една ръка не можем да ръкопляскаме" – с тази персийска поговорка посланикът на Иран в България Сейед Мохаммад Джавад Расули обрисува необходимостта от двустранно сътрудничество. "Ние имаме народна мъдрост със същия смисъл: Една птичка пролет не прави", отвърна вицепрезидентът Илияна Йотова, като подчерта колко дълбоки са връзките, които свързват народите.

Водещи

Най-четени