Ислямистите в Алжир искат свободата на 100 свои съмишленици 16.01 | 22:12

По последни данни броят на задържаните работници в петролни компании е 41

От Владислав Рашков

Ислямистите, които щурмуваха газовата база в Алжир и отвлякоха чуждестранни работници, поискаха освобождаването на 100 свои съмишленици, които сега лежат в затвори в страната, информира AFP.

Междувременно стана ясно, че екстремистите вече държат 41 души за заложници.

"Заповядаха да се освободят 100 терористи в замяна на западните пленници, които държат те", каза работник от базата, в която бяха отвлечени негови колеги. По думите му похитителите са поискали освободените ислямисти да бъдат изпратени в северната част на Мали.

От своя страна министърът на вътрешните работи на Алжир заяви, че няма да преговаря с терористи.

Френска фирма за кетъринг съобщи, че 150 от алжирските ѝ служители са в станция на British petroleum, където екстремисти, свързани с Ал Кайда, държат останалите заложници. AFP съобщава, че все още не е ясно дали алжирците са били освободени след отвличането на представителите на компанията.

Според изпълнителния директор на кетъринг фирмата CIS Catering Режи Арну служителите му са държани в плен в газова база в Аменас. "Не им се разрешава да напускат базата. Това, което знам е, че близо 60 терористи от съседните държави са атакували през нощта, събрали са служителите и са ги вързали. Страхуваме се, има много животи заложени на карта", каза Арну.

Събитията в Алжир бяха продиктувани от военните операции в Мали, където френски войски се борят да неутрализират екстремисти, свързани с Ал Кайда. Терористичната организацията се зарече, че ще отмъсти за действията на Париж.

По-рано през деня екстремистите плениха работници в газово находище, обслужвано от British petroleum, норвежката петролна компания Statoil и местната Sonatrach.

Водещи

Най-четени