Испанските банки не се нуждаят от европейска помощ 05.07 | 20:51

Испанските кредитори са силно засегнати от продължаващата рецесия

От Елица Елефтерова

Банките в Испания в момента не се нуждаят от допълнителна европейска помощ, се посочва в документ, изготвен от Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), информира Reuters.

Испанските кредитори са силно засегнати от продължаващата вече над пет години рецесия и от "имотния балон" в страната и до момента са получили финансова помощ от ЕС на стойност 41,3 млрд. евро от кредитна линия с опция за обща сума до 100 млрд. евро, съобщава Econ.bg.

Помощта е била използвана за рекапитализация на подпомаганите от държавата банки и за капиталова "инжекция" за така наречената "лоша" банка, която пое лошите кредити и обезцените активи от финансовата система на страната.

"Осигуряването на рентабилност на банките представлява голямо предизвикателство, имайки предвид ниските лихви и увеличаващите се лоши кредити", се казва доклада, в който участват и експерти от Международния валутен фонд (МВФ).

"Задълбочаването на негативните тенденции от безработицата и междуфирмената задлъжнялост ще увеличат рисковете, особено за по-малките банки", се казва още в доклада.

През юни месец, тази година от МВФ подчертаха, че Испания е отбелязала сериозен напредък към стабилизиране на икономиката си. Като добавиха, че най-важният приоритет на испанското правителство е да реформира трудовото законодателство на страната и да осигури повече обучения за младите и неквалифицирани хора, за да им помогне в намирането на работа.


 

Водещи

Най-четени