Историята на една смела девойка 17.07 | 14:32

"Изведена" от класната стая, за да бъде насилствено омъжена

От Лазар Тодоров

15 годишна Робина е отстранена от училище. Също като другите си сестри, тя е "извадена" от класната стая и принуден да се омъжи, за човек, когото е виждала само веднъж на снимка, bез право на избор. Повреме на брака си тя е била обект на насилие и унижение, но когато се обърнала към семейството си за подкрепа- такава не й била предоставена, а напротив, момичето е било окуражено да се върне при съпруга си, за да не опозорява семейството. В крайна сметка Робина решава да сложи край на живот си, като се самозапалва.

Това можеше да съм аз. Бях на 14 години, когато ми показаха снимката на мъж, на когото бях обещана едва 8 годишна. Помолих майка ми и възразих с думите "Аз съм роден във Великобритания". Бях отстранена от училище и държана в плен у дома, докато не се примирих с волята им. Надявах се съгласието да ми даде време, за да измисля план за бягство. На 16 избягах, направих така, че да се чувствам като извършител, а не жертва, на малтретиране. Очаквано бях отхвърлена и изгонена от семейството си за повече от 30 години.

Открих Karma Nirvana (благотворителна организация, работеща с жертви на принудителен брак и насилие) след смъртта на сестра ми, с надеждата, че те ще дадат "глас" на жертвите, засегнати от принудителните бракове в кампанията за "Деня на памет" за да си спомни потърпевшите. Той се чества за първи път във вторник 14-ти Юли.

Този ден остава в наследство, което ще почита паметта на жените и мъжете, убити от хора, които ги възприемат като нещо непочтено. Жените, които сме родени и израснали във Великобритания, "прегръщаме" всичко, зад което стои Великобритания, а именно свобода, демокрация, независимост, амбиция и правото на избор, кого да обичаш и за кого да се ожениш.

14 юли е рожденият ден на Шафилея Ахмед- красиво, младо момиче, родено във Великобритания с амбицията да бъде адвокат. Тя е била постоянно малтретирана от родителите си, които считат поведението й за "твърде западно". Професионалистите, намесили се в живота й, като здравни работници, учители, полицаи, социални работници, са пропускали признаците, показващи, че е жертва на насилие, докато се е борела за свободен живот, който за съжаление й бил отнет от родителите й. На 17 годишна възраст, тя е удушена пред погледите на братята и сестрите си. На 14 юли тя трябваше да отпразнува 29-тия си рожден ден.

Това не е изолиран случай във Великобритания. След смъртта на Шафилея през 2003 г. е имало над 141 убийства. Цифра, която сме сигурни, че е по-ниска от действителната бройка на жертвите. Все още няма практика, да се записва, когато убийството е подтикнато от защита на честта, в случаите, когато за него е съобщавано.

Националната горещата телефонна линия на Karma Nirvana получава повече от 700 обаждания на месец. В този период от годината, обажданията са най-зачестили, тъй като бележат началото на лятната ваканция. За съжаление, това лято много млади хора ще бъдат заведени в чужбина и омъжени насилствено, а после ще се превърнат в обект на престъпления.

 

Подобно на домашно насилие преди 20 години, насилието в тези случаи остава скрито от обществото. Признаците за това често са пропускани и пренебрегвани. Невежество от страна на професионалистите и страха им от "причиняване на културно престъпление", също играе роля. Днес ние пристъпихме "прага" на мълчанието, за да достигне то до много и почитаме ония, които са били считани за недостойни. Ние поздравяваме, помним и почитаме.

Водещи

Най-четени