Йордания заплаши да екзекутира затворници от „Ислямска държава“ 30.01 | 15:51

Страната предупреди за масови екзекуции, ако не бъде освободен похитения пилот

От Филипа Тодева

Йордания заплаши с екзекуция затворници, свързани с "Ислямска държава", ако джихадистите не освободят похитения военен пилот Муатах ал – Касасбех. Правителството заяви също така, че ще ускори и екзекуцията на Саджида ал – Ришави.

Ислямска държава" поиска тя да бъде освободена в замяна на живота на заложника. Ал-Ришави е в затвор, след като уби 60 души по време на атентат в Йордания през 2005 година.

Предупреждението към ислямистите дойде след изтичането на срока, поставен от тях, за освобождаването на Саджида ал – Ришави. Преди ден се появи аудио съобщение, за което се смята, че е на "Ислямска държава". В него се чува глас, за който японското правителство твърди, че е на заложника Кенжи Гото. Похитеният казва, че Саджида трябва да бъде освободена до залез слънце на 29 януари. В противен случай йорданският пилот ще бъде убит.

Йордания обаче отказа да я освободи, тъй като няма доказателства, че Муатах ал-Касасбех е жив. Според източник на кореспондента на вестник Al Rai Иаля Магниер предупреждението на Йордания е предадено на "Ислямска държава".

Водещи

Най-четени