Кадафи предложи избори с международни наблюдатели 16.06 | 13:18

Това заяви в интервю за италиански вестник синът му Сейф ал-Ислам

От Петя Михайлова

Либийският лидер Муамар Кадафи е готов да проведе в Либия свободни избори под международно наблюдение.

Това заяви в интервю за в. "Кориере дела Сера" синът на Кадафи Сейф ал-Ислам, цитиран от lenta.ru

"Може да се проведат след 3 месеца, максимум до края на годината. Гаранция за честността и прозрачността им ще бъде присъствието на международни наблюдатели", заяви Сейф ал-ислам.

По думите му за правилното провеждане на предизборната кампания и самото гласуване могат да следят представители на ЕС, Африканския съюз, ООН и дори НАТО.

Кадафи-младши подчерта, че изборите трябва да бъдат максимално честни.

"Не се съмнявам, че болшинството либийци ще подкрепят моя баща и считат бунтовниците за фанатици-ислямисти, терористите и взетите отвън наемници за действащи по заповед на Никола Саркози", каза синът на Кадафи.

Той още веднъж подчерта, че баща му никога няма да напусне Либия, тъй като се е родил в нея и в нея иска да бъде погребан.

По-рано за възможността за провеждане на свободни избори в Триполи говори само външният министър Абдул Ати ал-Обейди, на чието предложение още през април не беше обърнато внимание, а Кадафи и синовете му не подкрепиха провеждането на дискусия по темата.

Политическата система в Либия не позволява провеждането на избори, тъй като според замисъла й Либия се управлява директно от народните маси, а не посредством избираеми представители.

Водещи

Най-четени