Как западни оръжия попадат в ръцете на „Ислямска държава“ 23.11 | 16:14

Иракските джихадисти използват американски и саудитски арсенал, предназначен за сирийската опозиция

От iNews.bg

Западното оръжие, предназначено за т.нар. умерена опозиция в Сирия, попада в ръцете на джихадистите от "Ислямска държава” в Ирак. Това съобщи телевизия Би Би Си като се позова на британската изследователска група Conflict Armament Research, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Досега международната общност беше сляпа и не забелязваше факта, че оръжието се пренасочва в обхванатите от конфликти региони”, заяви представителят на CAR Джеймс Бивън. Членовете на групата работят в освободени райони, окупирани досега от ИД и събират снимки и видеоматериали", пояснява британската телевизия.

Заедно със своя екип Бивън е бил наскоро в освободения иракски град Каракош, близо до Мосул. При огледа на една от жилищните сгради са открити сандъци за боеприпаси. По серийните номера и номерата на партидите те са успели да установят произхода на оръжието.

Журналистите разказват, че съществена част от откритите от тях въоръжения са получени легално от правителствата на САЩ и Саудитска Арабия от заводи в Източна Европа.

Предполага се, че след покупката боеприпасите се изпращат през Турция в зоната на конфликта, където трябва да ги получат "опозиционните групировки”, които са подкрепяни от Вашингтон и Рияд.

"Но пратките така и не достигат до целта. По загадъчен начин боеприпасите се оказват в ръцете на терористите", коментира Бивън. И допълва, че "изследователите са изумени от скоростта, с която оръжието попада в ръцете на ИД – понякога едва два месеца след като е произведено в оръжейните заводи".

Авторите на разследването разкриват, че църквата в град Каракош, осквернена от бойците на ИД, е използвана за склад и фабрика за оръжие. На пода са се търкаляли детайли за изготвянето на ракетни снаряди, до тях - химикали и написана на ръка инструкция за изработване на експлозиви.

През септември немският журналист Юрген Тоденхофер, който е автор на скандалното интервю с главатаря на терористичната организация "Джабхат Хатах аш Шам” ("Джабхат ан Нусра”) обвини САЩ, че снабдява с оръжие и подкрепя радикалните ислямисти.

"Абсолютно ясно е, че американците са в течение, че в крайна сметка тяхната военна помощ попада при терористите”, каза тогава Тоденхофер в интервю за RT.

По-късно руският външен министър Сергей Лавров отбеляза възможните взаимни връзки на САЩ с терористичните групировки, припомня ТАСС. В интервю за Би Би Си (BBC World) той допусна, че Вашингтон има намерение да използва терористите в рамките на плана за сваляне на президента на Сирия Башар Асад.

На свой ред Държавният департамент на САЩ, Пентагонът и други ведомства са правили многократно опровержения, заявявайки, че никога не са оказвали помощ на терористите.

Водещи

Най-четени